Sondakika Dörtdivan Haberleri
Bolu'ya bağlı belediyeler borç içinde.
Dörtdivan Belediye Başkanı Ali Bilgi:" Belediye başkanı seçildiğime pişmanım"
Belediye başkanının sorunları şöyle..
Dörtdivan Belediye Başkanı Ali Bilgi:
* Emekli Sandığı, SSK, İller Bankası ve Maliyeye 150 milyar liralık borcumuz var. Borç ödemekten hizmet yapmaya vakit bulamıyoruz. Belediye Başkanı seçildiğime bile pişman olma noktasına geldim.
* Gelen paraya göre hizmet yapmak mümkün değil. İller Bankası'ndan gelen aylık 6-7 milyar tahakkukumuzun yarısı, borca kesiliyor. 26 personelin 6 milyarlık net maaş ödemesini bile yapamadım. Personelime, maaşlarına karşılık 120'şer milyon lira dağıtabildim. Her ay açık veriyorum. Elektrik - su - benzin - mazot paraları da eklenince, hizmet yapacak vaktimiz kalmıyor.
BİA-10.07.2001
Yayla turizmi
BOLU İl Turizm Müdürü Cumhur Mızrak, yayla tabiri yapılan yükseltisi 800 metreden yukarıda olan dağ ve dağ yamaçları arasında kalan düzlük ve platoların özellikleriyle yayla turizmi açısından hukuki durumlarını ortaya koydu.
ÖZELLİKLERİ
Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki hazine arazileri olan ve yaz aylarında köy ve köy yöresi halkının hayvanlarını otlatmak amacıyla çıkarak, 3-4 aylık konaklama ihtiyaçlarını ahşaptan yapılan barakalarda sağladıkları, yeşil hayvan otlak alanlarına yayla deniliyor. Yörenin ve köylünün ferdi özel mülkiyet hakkı bulunmayan, ortak kullanım alanlarında kadimden gelen kullanım hakkı, zilliyet takip etmemektedir. Yasalara göre yaylalarda kalıcı nitelikte yapılaşma olamaz.
YAYLA TURİZMİ
İnsanların bulundukları ortamlarından en az 12 saat olmak kaydıyla yer değiştirme hareketlerine turizm, bu yer değiştirme hareketlerini dağlardaki plato ve orman açıklığı yerlerde, yaylalarda gerçekleştirme oluşumuna da Yayla Turizmi denilmektedir.
Yayla Turizminin gelişimi açısından, turizm alanı ilan edilen yaylalarda yöreye uygun mimari yapılaşmayla konaklama ve geceleme yapıları, rekreasyon alanlarıyla her türlü turizm aktivitelerinin gerçekleşmesi sağlanmaktadır.
TURİZME AÇILMIŞ YAYLALAR
Turizm Bakanlığı; deniz-kum-güneş turizmine alternatif olarak yayla turizmini geliştirmeyi ilke olarak benimsemiş ve öncelikli olarak 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu gereğince Ordu'nun; Çambaşı-Arşin-Aybastı-Keyfalan-Topçay, Giresun'un Bekaş-Kumbet-Yavuz, Rize'nin Anzer-Ander, Artvin'in Kafkasör-Kaçkar ve Trabzon'un; Uzungöl-Karadağ-Erikbeli-Solmaz- Pazarcık ve Yılantaş yaylaları turizm merkezi olarak ilan edilmiş bulunuyorlar.
Bayındırlık Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı'nın işbirliği içerisinde 1/100.000'lik ve 1/25.000'lik planlar yapılarak imara açılan bu yaylalarda hayata geçirilen geceleme, konaklama ve rekreasyon alanları yöreye ekonomik girdi sağlamaktadır.
BOLU YAYLALARI
Bolu Yaylalarının şu andaki konumlarına göre insanların sadece hayvanlarını otlattıkları, yağmur ve güneşten korumak için ahşaptan (!) yapılmış, alt kısmı hayvan barınağı, üst kısmı ise geceleme ve konaklama için kullanılmaktadır. Şu an misafir kabul edecek bir durumda değillerdir. Yasalar gereği, evlerde tadilata gidilip iyileştirme de yapılamamaktadır...
SARIALAN TURİZM BÖLGESİ
1998 yılında Bolu Valiliğince başlatılan 1/100.000'lik Çevre Düzeni Plan Kararlarına uygun olarak, Turizm Bakanlığı'nın da görüşleri alınmak kaydıyla öncelikli olarak Aladağ-Sarıalan yayla ve yayla gurupları planlamaya alınmış, Aladağ-Örencik yayla gurubu pilot yayla gurubu seçilerek yayla turizm merkezinin çalışmaları başlatılmış bulunuyor. Çevre Düzeni Planı'nda, Bolu-Merkez Aladağ-Örencik-Ardıçtepe yayla çevresi, Bolu Dörtdivan Kirazlı-Bürmece-Sayık-Karaçayır yayla gurubu ile Bolu Gerede Arkut Dağı ve Yünlü yaylalar gurubu turizm alan ve merkezleri olarak planlamaya alınan yaylalardır.
GETİRİSİ NE OLUR?
Kişilerin sağlıklı yaşamına katkıda bulunmak, solunum organlarının çalışmasını güçlendirmek, çam yapraklarının saldığı kokularla sinir sisteminin uyarıcı etkinliğini artırmak, doğanın doyumsuz güzelliğini tattırmak, yerli ve yabancı konuklarla kültür alışverişini sağlamak, iç turizm sirkülasyonunu artırmak, kooperatifçilik bilincini artırarak üretilen ürünün değerini korumak, el sanatlarının gelişmesine katkıda bulunmak, kaçak yapılaşmayı önlemek, insanlara ekonomik tatil imkanı sağlamak olarak sayabiliriz.
04/06/2001 Bolu'da Yenihayat
Kahvehaneler işsizlerle doldu
Bolu'ya bağlı Dörtdivan ilçesinde işsizlik sebebiyle ilçenin dört bir yanı kahvehanelerle dolu.
Dörtdivan küçük bir ilçe olmasına rağmen 25 kahvehanenin bulunması dikkatlerden kaçmazken, vatandaşlar, çok sayıda kahvehanenin açılmasına, işsizliği sebep olarak gösterdiler.
Yaşlılar kahvehanelerde, gençler ise internet cafede vakit geçiriyorlar. İlçedeki tek internet cafenin sahibi, işsizlik sebebiyle gençlerin hep internete girdiğini belirterek, işsiz ilçede işlerinin iyi gittiğini belirtti.
BOLU (cha) Zaman 23/04/2001
Spor salonu yarıda kaldı
BOLU Dörtdivan'da, yapımına 4 yıl önce başlanan spor salonu bir türlü bitirilemedi. Spor Genel Müdürlüğü tarafından 1997 yılında 246 milyara ihalesi yapılan kapalı spor salonunun yüzde 15'i yapıldıktan sonra geri kalan ödenek gelmediği için yarıda bırakıldı. Spor salonunun kalıpları çakılı duruyor. Kalıpları sökülen kolonlar ise doğa şartlarına karşı dayanamayarak dökülmeye başladı.
SPOR İl Müdürü Ahmet Sağlam, Dörtdivan'da yarıda bırakılan spor salonunun, kendileri ile bir alakası olmadığını belirterek, ödenek gelmediğinden dolayı inşaatın yarıda kaldığını ifade etti. Sosyal faaliyetin bulunmadığı ilçede sokaklarda gezen gençler, kapalı spor salonunun bir an önce yapılmasını bekliyor. Gençler, 'Spor salonu yapılıyor diye umutlandık. Ancak, hevesimiz kursağımızda kaldı' dediler.
06/04/2001 Akşam
Yukarı
|